Produktion fra 00’erne til i dag – Læs interviews og kom på en interaktiv rejse

Kom med på en rejse ind i dansk produktion fra 2000’erne og frem til i dag. Gennem en række interviews med prominente personer inden for produktion, dykker vi ned i vigtige begivenheder og paradigmeskift undervejs.

Produktion blev engang anset for at være tungt, manuelt arbejde i en beskidt kedeldragt. Der er sket et enormt skifte. I dag skal produktionsmedarbejdere styre højteknologiske og videnstunge processer, som kan omfatte alt fra kunstig intelligens til nye cirkulære forretningsmodeller”

Nigel Edmondson, CEO i MADE

2000’erne: Udflytning og globalisering

00’erne var præget af en stor tro på globaliseringen og økonomisk fremgang frem til finanskrisen.

Lars Aagaard har siddet i toppen af Grundfos siden 2003 og har fulgt udviklingen af dansk produktions økosystem på tæt hold.

Bliv klogere på det kollaps som Aagaard mener, at det danske økosystem var på vej mod, hvorfor det opstod, og hvordan det kom til udtryk i danske produktioner landet over.

Non-Executive Vice President i Grundfos Lars Aagaard

2010’erne: Industri 4.0 og mangel på arbejdskraft

Direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang

I 2010’erne begyndte der er at ske et holdningsskifte til, hvorvidt produktion hørte til i udlandet eller det gav mening at kæmpe for at bevare produktion på dansk jord.

Her samledes en række af de største spillere inden for dansk produktion og etablerede MADE med ét formål: At samle og redde dansk produktion.

En afgørende faktor for at det kunne ske er digitaliseringen. Thomas Hofman-Bang giver sit syn på, på det paradigmeskift som den nye digitale virkelighed medførte i gennem 2010’erne.

2020-2023: Corona og grøn omstilling

Efter mange år med fuld fart på digitaliseringen, begyndte nye agendaer at fylde i produktionskontorer og haller i 2020’erne, som krig, corona og klimakrise, skabte store omvæltninger, virksomheder måtte tilpasse sig.

Ifølge Morten Buhl Sørensen viste en række nye tendenser sig, herunder særligt regionalisering, som skubber på behovet for implementering af ny teknologi regionalt og giver bedre forhold for lokale cirkulære projekter.

Vice President i Danfoss Power Electronics & Drives Morten Buhl Sørensen

2023 og frem: Cirkulær økonomi og grønne krav

Professor ved Harvard Business School Willy Shih

Netop det cirkulære kommer til at præge de kommende år.

I hele 2023 har cirkularitet fået mere plads i debatten og i EU-lovgivningen.

Willy Shih har kastet et blik på det nuværende produktionslandskab og bemærker, at det trods de nye takter blandt politikere i dag er virksomhederne, der er de største drivere af den grønne omstilling.

Harvard-professoren peger på danske virksomheder som Mærsk, Novo Nordisk og LEGO som potentielle katalysatorer for grøn innovation.

Historien er dog ifølge ham en anden, hvis vi kigger uden for Danmark – især uden for Europa.

“Vi sender studerende til Danmark, fordi jeg gerne vil give dem et indtryk af, hvordan tingene ser ud i USA om 10 år,” fortæller han med reference til nye grønne produktionsøkosystemerk, hvor f.eks. overskudsenergi, kan blive genanvendt af naboen.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Video
Artikel
Video