Med en ekspert i øjet styrker EasyPartz evnen til at se ind i fremtiden

Med udstyr til at teste uønskede vibrationer under fræsning, har virksomheden EasyPartz skåret bearbejdningstiden ned med op til 30 procent på komponenter som bl.a. gribere, omrørere og andre procesdele til fødevare- og medicinalindustrien. Det er sket gennem MADE-projekter, hvor AR-briller blev testet til fjernsupport.

Kan vi fræse hurtigere uden at gå på kompromis med kvaliteten?

Det spørgsmål søgte virksomheden EasyPartz, der fremstiller unikke emner til maskinbyggere og produktionsanlæg, svar på i to MADE-projekter, der bl.a. havde fokus på TapTest:

“TapTest giver os en masse data, der understøtter vores beslutning om, hvordan vi skal indstille maskinen, så alt foregår stabilt – og dermed giver optimale overflader og den ønskede ruhed på emnerne, som vores kritiske kundesegment efterspørger. Samtidig fik vi op til 30 procent hurtigere bearbejdningstid,” siger Morten Hilligsøe, medstifter og administrerende direktør i EasyPartz.

Virksomheden var motiveret for at teste teknologien af for nemmere og hurtigere at fremstille specielle komponenter.

Kast bolde op i luften

EasyPartz har siden deres etablering i 2020 været interesserede i at se på, hvordan de kan skære ned på deres bearbejdningstid og dermed optimere deres produktionskapacitet.

Den Søborg-baserede virksomhed var nysgerrig på nye teknologier og var klar på at indgå i et innovationsprojekt, hvor de delte viden med ligesindede og fik sparring fra videnscentret DAMRC i et halvt år:

“I MADE samarbejdsprojektet fik vi en god introduktion til TapTest-teknologien, og hvad vi kan få ud af at arbejde målrettet med TapTest. Ved projektets afslutning ville vi gerne endnu længere ned i materien – og selv opbygge kompetencer. Vi havde nemlig en idé om, at det her kunne optimere endnu flere af vores værktøjer,” siger Mads Hilligsøe, Teknisk Direktør i EasyPartz, og understreger, at perspektiver udefra kan give ‘helt essentiel’ viden.

EasyPartz

EasyPartz blev etableret i 2020.

De hjælper større danske industrivirksomheder med hurtig og fleksibel produktion af bl.a. prototyper og mindre serier, specialudstyr og reservedele i både plast, aluminium og stål samt andre mere specialiseret materialer

Virksomheden leverer komponenter til bl.a. Novo Nordisk, Alfa Laval og Coloplast og en masse små virksomheder rundt om i Danmark. Det er emner fra én gang én mm. og op til en halv meter gange en halv meter.

EasyPartz holder til i Alfa Lavals Innovation House i Søborg.

I deres maskinværksted har de en 2 5-akset Doosan DVF-5000 maskine, som har været omdrejningspunktet for eksperimenterne i MADE samarbejdsprojektet og MADE demonstrationsprojektet.

I samarbejdsprojektet deltog foruden EasyPartz; Nordmark Maskinfabrik, Nordmark Production, Randers Gears og Terma Aerostructures.  

Og grib potentialet for gevinster

EasyPartz fik en fornemmelse af potentialet – og ligeledes teknologiens begrænsninger, og det gav dem lyst til at afprøve implementering i deres eget maskinværksted.

Læringsrejsen fortsatte i et skræddersyet MADE demonstrationsprojekt, hvor DAMRC fortsatte med at supportere dem.

“For os gav det rigtig god mening at kaste en masse bolde op i luften i samarbejdsprojektet i fællesskab med andre produktionsvirksomheder – og så forsøge at gribe nogle af mulighederne for at opnå gevinster i det efterfølgende demonstrationsprojekt,” siger Morten Hilligsøe, medstifter og administrerende direktør i EasyPartz.

Demonstrationsprojektet fokuserede på konkrete testmålinger i deres fabrik for at kortlægge, hvad de virksomheden kunne få ud af udstyret på 20 udvalgte værktøjer, hvor de ønskede at optimere skæreparametrene for at undgå kraftige vibrationer i værktøjet.

For Easypartz var det afgørende at få bud på alsidige og fleksible løsninger:

“Vi ved ikke, hvad vi får ind af opgaver i morgen, men vi ved, at vi typisk bruger de samme 20 værktøjer. Derfor vil vi gerne have dem til at køre endnu bedre og hurtigere, mens vi bevarer stabiliteten, så ikke vi slider unødigt på værktøjet,” forklarer Mads Hilligsøe.

Fjernsupport via smarte briller

Hjælpen i demonstrationsprojektet kom via en ‘ret unik’ tilgang, hvor Easypartz lånte TapTest-udstyret, som de blev oplært i via fjernsupport med AR-briller i realtid. Ideen til fjernsupport via AR-briller kom fra erfaringer gjort under corona.

“Normalt vil vi sende en ingeniør ud med vores komplicerede udstyr, men her blev vi enige om at sende udstyret over til dem sammen med nogle AR-briller, så de selv kunne få et bedre kendskab til processerne. De havde opnået en god forståelse i samarbejdsprojektet, så derfor kunne vi gøre det på denne måde,” siger Charlotte Frølund Ilvig, Chief Project Manager hos DAMRC.

AR-brillerne sidder på en hjelm, som EasyPartz’ operatører kan tage på og blive guidet:

“Vores eksperter kommunikerede med EasyPartz gennem brillerne og sagde: ‘Nu skal du holde øje med dét og dét, og slå med hammeren lige her. Det er en fordel, at operatørerne kan have hænderne fri,” vurderer Charlotte Frølund Ilvig.

Selvom teknologien hjalp virksomheden, så har brillerne også deres begrænsninger, da operatørerne kan blive svimle, hvis de har dem på mere end et kvarter ad gangen. Og så kan det være svært at koncentrere sig om selve TapTesten og AR-brillen på samme tid, lyder det fra DAMRC.

Hjælp til at sikre fremdrift

For EasyPartz var det en hjælp at få eksperter udefra til at styre og planlægge test og sikre fremdrift:

“Vi hjalp dem med at gennemføre test, fordi dagligdagen er travl – og for at optimere maskinen, så skal den stå stille. Det er altså nedetid, og det skal planlægges, ellers får man det ikke gjort,” pointerer Charlotte Frølund Ilvig.

MADE-projektet har givet os værdi og en masse baggrundsviden, da vi har testet forskellige løsninger, og det er indsigt og erfaring som ikke kan gøres op i tal. Nu kan vi i fremtiden bedre vurdere, hvad der skal til for hurtigere at bearbejde emner – så det har været med til at styrke vores konkurrencedygtighed.

Morten Hilligsøe medstifter og administrerende direktør i EasyPartz

MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Ved at blive koblet op sammen med Teknologisk Institut, FORCE Technology, Alexandra Instituttet eller DAMRC får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden.

MADE demonstrationsprojekter er medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Gennem projekterne fik Easypartz ny viden som har hjulpet med at opnå hurtigere bearbejdsningstid:

“Det er fine resultater, og helt afgørende for EasyPartz at få vished om, hvornår maskinen kører stabilt, så værktøjet ikke knækker og så slid på maksinen mindskes – og kunder får den ønskede overfladekvalitet. Så ved operatører, at nu skal der ikke pilles eller fintunes mere, og heri er der også meget sparet tid. Med det i baghovedet kan det godt betale sig at investere i Taptest-udstyr,” vurderer Charlotte Frølund Ilvig.

MADE Samarbejdsprojekt

I et MADE Samarbejdsprojekt får minimum to produktionsvirksomheder hjælp til at løse fælles udfordringer eller optimere produktionen gennem anvendelse af nye teknologier og metoder.

Igennem projektet får virksomhederne hjælp fra eksperter og specialister til at skabe f.eks. et proof-of-concept, en pilot eller en prototype, der kan afklare løsningsmuligheder på konkrete problemstillinger og belyse fordele og ulemper i at anvende nye teknologier.

Det er gratis at deltage i et samarbejdsprojekt – virksomheden investerer blot med sin egen tid.

Andre nyheder

Artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Video
Video