Ildsjæl vil genanvende forurenet plastaffald med unik maskine

Genanvendelses-iværksætteren Anders Munk står bag et helt unikt setup af maskiner til at genanvende selv det mest besværlige plastaffald. Hans teknologi har vundet ham en MADE Challenge, hvor han skal give metal- og smøreolieforurenet plastikaffald kamp til stregen.

Store stykker af plastikaffald vælter ud af trækassen, der bliver vippet ind over transportbåndet. Straks efter har Anders Munk den plastik, der i processen endte på gulvet, i hånden og kaster dem i samme retning som masserne – op ad transportbåndet til kværnen.

Vi befinder os i en stor og larmende hal i Havndal cirka en halv times kørsel fra Randers i virksomheden Redivivus Polymers, som CEO Anders Munk stiftede tilbage i 2019.

”’Redivivus’ er latin og betyder genbenyttet/ genopstanden/ genoplivet, og ’Polymers’ betyder plastik.  Så vores firmanavn fortæller, hvad vi gør: Genopliver brugt plastik til repro-pellets i en god kvalitet,” forklarer han.

Den grønne iværksættervirksomhed vandt på MADE Årsdag den 7. maj en MADE Challenge, hvor udfordringen er at genanvende plastikspåner med rester af metal og smøreolie – en besværlig plastfraktion der i dag brændes af.

I alt havde MADE været i kontakt med over 30 genanvendelsesvirksomheder om genanvendelsesmulighederne og tre virksomheder endte med et bud på en løsning. Heraf valgte et panel af eksperter Redivivus Polymers som det mest kvalificerede bud – ikke mindst på grund af et helt unikt setup af maskiner drevet af en ”ildsjæl”, som det lød fra paneldeltager Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

MADE Challenge – Plastaffald

Hør adm. direktør i bearbejdninsvirksomheden IMAS forklare, hvorfor de har valgt at lave en challenge om genanvendelse af metalforurenet plastaffald i samarbejde med MADE:

Dommerpanelet, som valgte Redivivus Polymers som vinder, bestod af:
Nigel Edmondson, CEO i MADE, Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Peter Trillingsgaard, direktør for DI Produktion, Allan Rasmussen, adm. Direktør i IMAS og bestyrelsesmedlem i KSL og Lotte Bruun Jensen, CEO i Osvald Jensen og bestyrelsesmedlem i KSL.

MADE Challenge er støttet af:
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU

og udarbejdet i tæt samarbejde med:
Dansk Industri, Københavns Smedelaug og Plastindustrien var tætte samarbejdspartnere i at få MADE Challenge – genanvendelse af metalforurenet plastaffald på benene og kåre en vinder.

Oprindeligt er ildsjælen Anders Munk formværktøjsmager og maskiningeniør, men efter en lang årrække som teknisk direktør, kriblede det i hænderne for at løse plastikproblemet.

”Jeg havde hørt på jungletrommerne, at der manglede en løsning til at genanvende teknisk plast,” siger Anders Munk og tilføjer, at han længe havde snust til plastgenanvendelse af ren interesse.

”Det er jo også enormt vigtigt for at mine børn, og engang kommende børnebørn har en verden, der er til at leve i.”

Teknisk plast er en betegnelse for plast, der skal kunne klare lidt mere end for eksempel trafikkegler eller en plastikpose – for eksempel have ekstra styrke, hvilket fås ved at man tilsætter armering og additiver. Oftest når plast genanvendes, mister det disse kvaliteter, men Anders Munk arbejder med netop at tilsætte additiverne til genanvendt plast.

En særlig maskine

I baggrunden for interviewet buldrer plastikken videre ud af transportbåndet og ned i kværnen, hvorefter det findeles og sendes videre til en såkaldt extruder.

Vi har ikke kendskab til nogen i Danmark, der har samme setup

Anders Munk, stifter og direktør i Redivivus Polymers

”Vi har ikke kendskab til nogen i Danmark, der har samme setup,” fortæller Anders Munk, imens han viser det avancerede maskineri frem. 

En extruder er en maskine, som blander sammensmeltet plast, hvorefter det skubbes ud i en fast profil – i dette tilfælde lange, spaghetti-lignende strenge.  Og det er her, magien i Redivivus Polymers ligger.

”Det særlige ved vores virksomhed er, at vi har valgt at bruge noget, der hedder en twin screw extruder, der mikser meget, meget effektivt, og som er udstyret med fire gravimetriske feedere, der vejer alle komponenter minutiøst af. Vi har derfor fuld kontrol over de tilførte materialer – også procesadditiver og stabilisatorer, der skal mikrodoseres i meget små mængder,” siger Anders Munk.

Extruderens gode mikseevner gør, at plasten er ensartet, når den kommer ud, ligesom afgasningszoner kan fjerne rester af smøreolier og smeltefiltre og magnetisk separering kan filtrere metaller fra. Det er den teknologi, som har banet vejen for, at et panel af eksperter har valgt Redivivus Polymers som vinder af MADE Challenge på genanvendelse af metalforurenet plastaffald.

Installatører fanget i Kina – hvad så?

Hver en detalje på maskinen er resultatet af tre års research, hvor Anders Munk har samlet information fra nær og fjern. Da han vidste præcis hvad, den særlige extruder skulle kunne, bestilte han det specialbyggede maskineri hjem fra en kinesisk producent. Men der var sten på vejen:

”Alle vores maskiner var færdigproducerede i foråret 2020, hvor COVID-19 rasede vildt, og de kinesiske myndigheder tillod ikke, at jeg kom til Kina for at deltage i en testkørsel af vores maskiner, så jeg måtte nøjes med at se med på skærmen via WhatsApp. Da maskinerne ankom til Danmark, satte Udlændingestyrelsen en stopper for, at jeg kunne få to kinesiske ingeniører til Danmark i 20 dage for at installere og oplære os i brugen af disse maskiner,” siger Anders Munk.

Han og en medarbejder installerede selv maskinerne, hvilket ikke var nemt, men det lykkedes:

”Både min tekniker og jeg havde kun arbejdet med sprøjtestøbning for mange år siden, og ingen af os havde nogensinde prøvet at køre med en extruder.”

Ekstruder

En extruder er en maskine, der omsmelter og omformer termoplastisk materiale. Extruderen presser materialet ud i princippet uendelige længder, som kan bruges til forskellige genstande, f.eks. rør, kabler og folier.

Kilde: https://plast.dk/det-store-plastleksikon/ekstrudering/

Stort potentiale

Panelet ser et stort potentiale i Redivivus Polymers løsning – men som med alt andet skal det testes først. Gennem MADE Challenge har Redivivus Polymers vundet en demonstrator af deres teknologi, hvor de får betalt timer til at teste, om de kan få brugbare plastpellets til industrien ud af det metalforurenede plastaffald.

”Vi håber at komme frem til en rigtig fin kommerciel, brugbar løsning,” siger Anders Munk.

Som led i MADE Challenge er det blevet afdækket af mange virksomheder i spåntagnings- og bearbejdningsbranchen har udfordringer med forurenet plastaffald, hvilket tyder på, at der er store mængder af affaldstypen tilgængelig og derfor stor efterspørgsel på en mulig løsning, som er det Redivivus Polymers jager. Alene virksomheden IMAS har ifølge deres direktør Allan Rasmussen ”Langt over to tons metalforurenet plastaffald” (se ham forklare problemstillingen i videoen i den blå boks længere oppe i denne artikel).

”Lykkes det, vil det give os endnu et forretningsben at stå på,” siger Anders Munk.

I MADE følger vi Redivivus Polymers videre arbejde med at udvikle en demonstrator og IMAS’ vurdering af løsningen tæt.

Du kan også følge med på MADE’s hjemmeside, hvor vi udgiver nyheder og historier fra Produktionsdanmark.

Læs og se flere højdepunkter fra MADE Årsdag 2024.

Relaterede videoer

Video
Video
Video
Video
Video
Video